Ruokaohjeita mökkioloihin1; Kesäkeitto Priima

Runon ja suven juhlaruoka 2012

Keskikesän juhlapäivä, heinäkuun 6., vaatii arvoisensa menun. En ole koskaan ollut erityisemmin kesäkeiton ystävä, en ole syönyt enkä keitellyt. Onnekseni viime kesänä löysin ohjeen, joka osoittautui aivan erinomaiseksi. Lähes kaikki ainekset löytyvät omalta palstalta ja maku oli aivan ihana, jopa liemessäolimakua. Vieraammekin pitivät siitä. Laitan tämän ohjeen, kunhan löydän kansion, johon sen talletin.

Kahlasin lumessa ja räntäsateessa siirtolapuutarhamökilleni hakemaan ohjetta – tätä on pyydetty (kiitos sinulle, mukava lukija,  joka kaipasit tätä): 

  1. 300 g porkkanoita viipaloidaan
  2. n. 400 g kukkakaalia paloitellaan kukinnoiksi ja varsi kuutioidaan
  3. 4 – 6 (kesä-) perunaa lohkotaan
  4. 125 g retiisejä lohkotaan neljään osaan
  5. 1 sipulinippu (varsineen, eli kevään satoa) + 1 valkosipulin kynsi : sipulit hienonnetaan ja varret säästetään myöhemmäksi
  6. 1 rkl voita+1 kasvisliemikuutio+1 litra vettä+n. 3 dl herneitä + 1 rasia/200 g  sulatejuustoa (itse tykkään enemmän tuorejuustoista, esim. Creme bonjour)+mustapippuria myllystä

Valmistaminen:

  • Porkkanat+sipuli+valkosipuli kuullotetaan voissa keittokattilassaan (itse käytän kyllä reippaanlaisesti kasvis- tai oliiviöljyä ja hiukan voita joukkoon, jos sattuu olemaan).
  • Lisätään kukkakaali, perunat, vesi ja kasvisliemikuutio (itse laitoin 2 kpl) => keitetään n. 10 minuuttia.
  • Lisätään herneet ja kiehutetaan vielä muutama minuutti.
  • Lisätään sulate- tai tuorejuusto ja maustetaan pippurilla.
  • Valmiin keiton pinnalle sipulinvarret silputtuna ja retiisinlohkot. ÄLÄ KEITÄ RETIISIEN JÄLKEEN ettei niiden väri muutu.

Itse keitin tätä viime kesänä meidän keskikesän juhlaan (Eino Leinon päivään) ja koska keittokattila syötiin tyhjäksi iltapäivän mittaan (3 litran kattila ja 6 ruokailijaa), päättelin keiton olevan oikeasti hyvä. Keitin sitä ison kattilallisen vieraillemme vielä 3 kertaa kesän mittaan. Käytin baby-pakasteporkkanoita, joista puolitin ainoastaan isoimmat. Lisäksi laitoin pakasteherneet ja kukkakaalin, koska oli kiireisiä päiviä, enkä ehtinyt hakemaan tuoreita. Tulevana kesänä aion keitellä oman maan antimista. Bon apetit!

satoa23syyskuuta2012.jpg

Siemenestä itse kasvattamiani tomaatteja, oikeanpuoleiset ovat Tomat roomaa, kolmena kesänä luotettavaksi havaitsemaani. Viinirypäle on Zilgaa, pärjää hyvin seinänvierustalla, mutta maku ei ihmeellinen. Lisäksi siinä on isot siemenet. Sopisi hyvin mehustukseen ja kotiviinin tekoon. Harmi, että en harrasta kumpaakaan sorttia.

Mainokset

3 thoughts on “Ruokaohjeita mökkioloihin1; Kesäkeitto Priima”

  1. Nimetön said:

    Keitto näyttää herkulliselta. Ohje olisi siis ihan mukava. Sitä ja kesää odotellen!

  2. Nimetön said:

    Ohje tuntuu oikein hyvältä. Varmuudella kokeilen sitä. KIITOS!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s