Ruokaohjeita kesän sadosta1; Pionitien kurpitsahillo Delux

WP_20150929_19_17_27_Pro

Kahden kesän kasvatuskokemuksella olen sitä mieltä, että lajike ”Rouge vif Etamps” on paras. Kasvaa melko varmasti, kauniin okran värinen pinnalta ja hieno oranssi sisus.

WP_20150929_19_32_37_Pro

1. HUOM: muutin ainesten määriä hiukan toisen keittoerän ja koemaistelijoiden arvion jälkeen :). => hiukan enemmän kurpitsaa, appelsiinia ja cointreauta. Sopiva määrä oranssia talvikurpitsaa (1,5 kg tai vähän enemmän) lohkotaan, kuori ja siemenet poistetaan.

WP_20150929_19_47_12_Pro

2. 3 – 4 teelusikallista sokeria ja jätetään mehustumaan noin tunniksi.

WP_20150929_21_46_28_Pro

3. Mehustuneet kurpitsalohkot keitetään soseeksi ilman nesteen lisäämistä. Soseutin itse tällä manuaalilaitteella jolloin rakenne säilyy hyvänä.

WP_20150929_21_56_42_Pro

4. Työläin vaihe; Raasta ensin puolitoista appelsiinin kuorta ja siirrä raaste talteen. Sen jälkeen appelsiinin lohkoista erotellaan kaikki kalvot pois ja hedelmäliha ja mehu talteen. Edellisellä kerralla (kesä 2014) pelkästään lohkoin appelsiinit ja myöhemmin kalvot harmittivat hienossa hillossa.

WP_20150929_22_30_50_Pro

5. Soseutettuun kurpitsaan lisätään appelsiinit, puristetut sitruunan mehut ja kilo hillosokeria. Keitetään noin 5 minuuttia. Ja sen jälkeen lisätään appelsiinin kuoriraaste, keitetään vielä max 1 minuutti (ei liian pitkään – muuttuu karvaaksi). Ja huipennus: kattila pois levyltä ja joukkoon noin 1,5 dl cointreau-likööriä (voi käyttää myös vaaleaa rommia).

WP_20151004_07_37_50_Pro Ainekset: noin 1,5 kg mahdollisimman oranssia kurpistaa (puhdistettuna => siemenet ja kuoret poistettuna) + 3 isoa, mehevää appelsiinia + 1iso sitruuna + 1 kg hillosokeria + 1,5 dl Cointreau -likööriä (”appelsiinilikööri”, myös vaalea rommi käy).

  1. Kurpitsan hedelmäliha leikataan kohtuullisen ohuiksi siivuiksi ja väleihin ripotellaan hienoa sokeria (itse laitoin noin 3 teelusikallista koko satsiin).
  2. Kurpitsat jätetään kattilaan tunniksi tai pariksi <= jostain kumman syystä pohjalle ilmestyy sen verran nestettä, että voidaan tämän jälkeen keittää soseeksi ilman veden lisäystä.
  3. Itse soseutin käsikäyttöisellä vekottimella, en käyttänyt sauvasekoitina, joka voisi tehdä vähän liisterimäiseksi.
  4. Raasta toisen appelsiinin kuori ja sen jälkeen; puhdista appelsiinit kaikista kalvoista ja kuorista (puukolla lohkot auki ja sieltä sitten appelsiinin hedelmälihat kattilaan) ja lisää hedelmäliha mehuineen kattilaan. Samoin lisätään sitruunan mehu ja hillosokeri.
  5. Keitetään n. 5 minuuttia, jonka jälkeen lisätään appelsiininkuoriraaste ja jatketaan  keittämistä max 1 min.
  6. Ota pois liedeltä ja lisää terästykseksi Cointreau -likööriä n. 1,5 dl. (Tips! Osta mahdollisimman iso pullo likööriä, sille löytyy kyllä käyttöä talven mittaan – melko eksoottinen juoma, jota ei ainakaan minun tulisi muuten hankittua.)
  7. Lasipurkkeihin ja käyttö esim. paahtoleivän päällä tai kääretortussa (jonka pohjalle tämän seuraksi sopii erityisen hyvin mangomausteinen rahka – saa kaupoista valmiina). Kääretortun ohjeen taidan laittaa myöhemmin tähän jatkoksi.