Latva-artisokan toivottu taival siemenpussista ruokapöytään

Ensimmäisen kesän tulos - noin kymmenen artisokan kukintoa kahdessa taimessa. Kasvi noin 1,2 - 1,5 metrin korkuinen ja ohdakkeen näköinen.

Tässä aion kuvata tammikuun puolivälissä istuttamani 9 latva-artisokan siemenen kasvatuskokemukset keväällä 2013. Toivottu lopputulos on hienostunut syysruoka oman pellon eksoottisesta herkusta joskus syyskuun puolivälin paikkeilla.
Latva-artisokan siemenpussissa (ja puutarhakirjoissakin) varoitellaan ”vaikeasti idätettävä/heikko itävyys” tms. Tammikuussa 2012 istutin lähes kaksi pussillista siemeniä, kolme tainta iti ja kaksi niistä kasvoi kesän mittaan. Tuottivat kyllä kukintoja, mutta en raskinut syödä niitä – otin kyllä  paljon valokuvia ja tutkin ahkerasti reseptejä. Vaikuttivat aika työläiltä syöntikuntoon saatettavilta. ”Keitetään suolavedessä n. 45 minuuttia” – melko pitkä aika kesäkokkailuun. Ja sen lisäksi pitäisi vielä olla jotain, jolla siihen saisi makua – esim. kastike, kuorrutus tms.  No, en kokeillut reseptejä, koska pakkanen ehti korjata sadon ennen minua. Tänä vuonna aion olla valppaana.

Puutarhalehdessäkin neuvottiin kirjaamaan tarkkaan muistiin kasvatusaikataulu ja hoito – sehän sopii minulle, kirjanpitoihmiselle:
132

9.1.2013 istutin 9 siementä ”grosse van laon” -merkkistä latva-artisokkaa ja jätin kylppärin lattialle muovikalvon alle. Lattialämmitys edistää minun kokemukseni mukaan itämistä. Olin liottanut siemäniä muutaman tunnin lämpimässä vedessä.

13.1. ensimmäiset  taimet itäneet – 6 pientä, suloista alkua. Siirsin taimet keittiön ikkunalle ja laitoin lampun päiviksi niiden yläpuolelle. Kastelu on melko haastava juttu, etteivät päivällä kuivetu, jos aurinko paistaa mutta toisaalta, etteivät juuret tukahdu liikaan veteen.

22.1. taimet edelleen hengissä, säälittäviä, huojuvia alkuja, joissa kussakin isot sirkkalehdet. Ei vielä muuta. Mutta taimia on nyt 7. Huolestuttaa hiukan, miten pärjään niiden kanssa toukokuuhun saakka. Vielä melko monta kuukautta siihen, kun saan ne edes parvekkeelle. Mietin, tuliko hätiköityä aikaisen istuttamisen kanssa. Mutta ne ovat niin ihania! ja vievät ajatukset kesään ja vapaa-aikaan. Pistin grillivartaiden puolikkaat taimien juurelle. Olen jostakin lukenut, että täytyy mahdollisimman pian tukea, että voivat keskittyä juurten kasvattamiseen.

29.1. Yksi pikku ressukka on nuupahtanut, toinenkin näyttää aika säälittävältä. Aamulla huomasin, että yhden taimen varsi on kutistunut olemattomaksi läheltä multarajaa => järkyttävää draamaa, taimipolte on iskenyt. Muistelen, sen olevan tuon niminen ilmiö. En tiedä, miten sen voi estää. Onneksi muut ovat melko elinvoimaisen näköisiä.

151

3 viikkoa istutuksesta kulunut.

4.2.2012 (4 viikkoa istutuksesta) => Lisävalo: ei tarvita mitään ihmelaitteita. Itselläni on pelkka kirjoituspöydältä siirtämäni lukulamppu, jossa on Airamin 60W kasvilamppu polttimena. Hyvin ovat pärjäilleet, suurin osa vantteria eivätkä ole kasvaneet liikaa pituutta. Paksuutta niihin on paremminkin tullut, kuten kasvattajalleenkin :(

IMG_0508

Lisävaloa talvella: Itselläni on pelkkä kirjoituspöydältä siirtämäni lukulamppu, jossa on Airamin 60W kasvilamppu polttimena. Hyvin ovat pärjäilleet, suurin osa vantteria eivätkä ole kasvaneet liikaa pituutta. Paksuutta niihin on paremminkin tullut, kuten kasvattajalleenkin.

 5.2. Huolellisen hoidon ansiosta elossa on vielä 5 tainta. Tai toinen versio: huolellisesta hoidosta johtuen elossa on enää 5 tainta.

Huom. suihkupulloa tarvitaan joka päivä, siinä oleva vesi ei saa olla liian kylmää. Lisäksi vihreä alusta => laitoin eilen purkkien alle KASTELUMATON, aivan korvaamaton kapistus kasvatushommissa. Maksaa muutaman euron/paketti, ja siitä saa leikeltyä tosi moneen kasvatukseen alustan. Tasainen kastelu ei mielestäni onnistu muuten ja taimet joko kuivettuvat tai mätänevät.Seuraavaksi näitä täytyy ruveta lannoittamaan. Muistelen nähneeni ohjeen, että kun ensimmäiset kunnon lehdet ovat ilmestyneet, aloitetaan lannoitus. Millä aineella ja kuinka paljon? siinä aika hyviä kysymyksiä.

Lisäksi: on aika laittaa toinen satsi näitä artisokkia, ”Green Globe” -siemenpussi on vielä avaamatta. Joissakin ohjeissa käsketään aloittaa kasvatus tammikuussa ja joissakin helmikuussa. Aion siis noudattaa molempia ohjeita. Liotin siemeniä 4 tuntia lämpimässä vedessä ja laitoin multaan.

Kokeilen eka kertaa tomaattien säilytyskoteloa (viime keväänä Turun Sanomissa esiteltiin mummo, joka käytti niitä lastenlastensa kanssa puutarhajuttuihin, vaikutti kivalta idealta): pohjalle kastelumatto, että ei multa valu ulos, sitten multa ja siemenet siihen. Kansi kiinni ja koko systeemi kylppärin lattialämmityksen päälle. Luin jostakin, että  n. 24 asteinen olisi sopiva lämpötila, tarkistin, että purkki tuli lämmitysvastuksen kohdalle. Saapa nähdä miten käy: joko itävät tai homehtuvat.

8.2. Ovat itäneet, ainakin 4 siementä. Liottaminen ja tosilämmin idätyspaikka näyttävät olevan tehokkaita. Luulen kuitenkin möhlineeni tämän toisen kokeilun: laitoin niille jotain ihme mustaa rouhetta kasvualustaksi: viime kesältä oli jäänyt jotain pussissa kasvatettavaa salaattisysteemiä (HiGrow -merkkinen tuote), jonka ajattelin nyt hyödyntää. Siinä pakkauksessa oli mukana sinappikaalin siemeniä, mutta kuvittelin sen toimivan myös artisokan kasvatusalustana. Tein virheen, luulen alkujen mätänevän: olisi pitänyt istuttaa normaaliin tapaan pieniin muovisiin taimipurkkeihin ja kunnon taimimultaan – ostin sitä pussin, mutta se on umpijäässä parvekkeella. Pussin kyljessä sanottiin, että täytyy käyttää heti avaamisen jälkeen tai säilyttää kylmässä. Nyt se siis on tosi kylmässä.

Laittaisin uuden satsin tätä tuoreempaa siemenlajiketta, mutta siemenpussit ovat nyt lainassa työtoverilla, joka kokeilee tätä samaa touhua. Kun ostaa siemenpusseja, kannattaa tarkistaa viimeinen käyttöpäivä, erityisesti vuosi. Melko harvat siemenet menevät kerralla, ainakaan minulla: kokeilen aika monia juttuja ja tilaa on vain pienet läntit -siirtolapuutarhapalstani on 325 neliötä ja siitä suuri osa menee mökkiin, varastoon ja kesäkeittiöön. Ja huomattavan paljon on  varjopaikkoja, joilla ei kannata mitään kiinnostavaa edes yrittää. Eli ei kovin monta neliötä näille mielenkiintoisimmille projekteille. Siinä myös yksi haaste, mahdollisimman paljon kaikenlaista äärimmäisen pieniin tiloihin.

artisokat12_helmikuuta

12.2.:Tämän näköisiä ovat viiden viikon ikäisinä. Näyttävät hyvinvoivilta ja nyt on ratkaistavana seuraava probleema: olen 8 päivää matkalla, miten suojattina selviävät ilman minua? Onneksi naapurin rouva on luvannut käydä joka päivä katsomassa. Kastelumaton ja lamppuun laitettavan ajastimen ansiosta luulen/toivon hartaasti, että nämä kukoistavat vielä, kun palaamme matkalta. Huomaan, että kamerassani on väärä päivämäärä, se on yhden päivän edellä kalenterini lukemista.

Lannoiteasia ratkesi: Tutkin huolella Citymarketin kukkaosaston. Liuosmuodossa olevat oli kaikki tarkoitettu kukkiville tai viherkasveille. Minulla on kuitenkin meneillään suurempi ja tärkeämpi projekti – kasvatan itselleni ja lähipiirilleni luomuruokaa. Ainoa lannoite, joka oli tarkoitettu tähän systeemiin, oli kanankakkarakeet. en ole niitä juurikaan harrastanut puutarhassani (tykkään käyttää kompostoitua hevosenlantaa). Purkissa kehotettiin antamaan lannoitteen liueta kasteluveteen. Ajattelin sen todellakin toimivan, ja ostin purkin. Vähän harmittaa, maksoi lähes kympin. Laitoin liukenemaan lämpimään veteen ja 4 tunnin kuluttua olivat vielä saman näköisiä ja samoin seuraavana päivänä. Eihän sellaisella vai kastella sisätiloissa olevia kasveja, ties mikä kaamea haju vielä leviää koko asuntoon.

Kanankakka saa minun puolestani olla.  K-raudan puutarhaosaston myyjältä sain hyvät tiedot: hän tutki tuoteselosteet, vertailu typet ja mitkä lienee ainekset. Ja tuli siihen tulokseen, että ei voi käyttää kukkivien tai viherkasvien kanssa samaa ainetta. Joku tärkeä mikä lienee on erilainen arvoltaan. Ostin sieltä vaalea jauhetta, joka kehotetaan liottamaan kasteluveteen. Se todellakin liukenee, oikein kiva käyttää 017Ja on tarkoitettu nimenomaan antamaan  kasvimaalla runsaan ja maukkaan sadon. Juuri se, mitä minä suunnittelen tulevalta kesältä. Tätä voisi käyttää myös kukille, mutta minä en yleensä anna kukille ostettua lannoitetta. Pärjäävät loistavasti hevosenlannalla.

164

Klikkaamalla kuvaa, saat sen suurennettua. Laitoin tarkat nimet kyltteihin ja huomaan, että myös päivämäärät olisivat olleet kivat.

25.2. Hengissä ovat naapurin Jaanan huolellisen hoidon ansiosta vaikka olenkin itse ollut yli viikon poissa. Onneksi eivät myöskään ole kasvaneet kovin paljoa, koska on vielä aika monta viikkoa siihen, kun niitä voi ruvata säilyttelemään lasitetulla parvekkeella.

Purkit, joissa on valkoista ”rouhetta”, ovat myöhemmin laittamiani taimenalkuja. Aine on perliittiä, lisäsin sitä, koska olin jättänyt siemenet ihan pintaan. Toinen syy lisäämiseen on se, että johonkin tuo aine täytyy käyttää: ostin viime keväänä, enkä oikein keksinyt, mitä sillä tekisin. Maksoi muutaman euron ja tykkään kokeilla kaikenlaisia juttuja, kunhan eivät maksa maltaita.

Laitoin muutaman uuden siemenen – löysin viime vuotisen pussin, jossa on punaisia  artisokkia – tai siis niiden siemeniä. Jostain muistan lukeneeni, että punaiset ovat erityisen herkullisia. Mutta kummasti kaikki idätyskokeilut menevät nyt pieleen, juuri mitään en saa itämään ja nekin mitkä itävät, näyttävät saavan taimipoltteen. Siksi aionkin seuraavaksi kokeilla sitä taimimullan paistamista uunissa – jospa siitä olisi jotain hyötyä. On todella masentavaa huomata, että hartaasti odotettu pieni taimenalku näivettyy lupaavan alun jälkeen.

030

Ensimmäinen satsi (Grosse van Laon) on menestynyt hyvin eikä uusia nuupahtamisia ole tapahtunut. Myöhemmin laittamani satsi (Green Globe) ei taaskaan itänyt lähes ollenkaan. Nekin, jotka ovat itäneet, ovat nyt nuupahtaneet – ainoastaan eturivin keskellä oleva taimi on hyvässä kunnossa. Muistaakseni viime vuonnakaan en saanut tuota Green Globea kasvamaan ja Laon menestyi.

Minun pitäisi lisätä näille taimille multaa, mutta en nyt yksinkertaisesti uskalla: jospa nämäkin saavat sen taimipoltteen. Aion siis ensin paistaa mullan uunissa ja lisään sitten. 3 purkkia vasemmassa reunassa on chilipaprikaa viime vuotisesta pussinpohjasta – lajike on Razzamataz. Omituisen näköinen, siihen tuli ainakin viime vuonna monenvärisiä chilejä: kummallisimmat olivat tumman liilan värisiä. Ruokamessuilla chiliekspertti sanoi, että kaikki chilit ovat kypsinä punaisia ja että tuon täytyy olla siis joku koristelajike. Tarkistin pussista ja netistä, että kyllä se on syötäväksi tarkoitettu. Onneksi nuo taimet ovat hengissä, toinen satsi näyttää menevän pieleen. Siitähän minulla on eri juttu.

Alan Titchmarsh sanoo kirjassaan ”Puutarhurin ABC”, että Green Globe on Suomessa yleisen ja meidän kasvuoloihin tyytyvä. Mykeröt ovat pieniä, mutta niitä pitäisi olla paljon. Gros van Laonissa taas ovat Alanin mukaan isoja ja harvalukuisia. Tunnettu Suomessa 1900-luvun alkupuoliskolla nimellä Laonin suuri vihreä? en ole ikinä kuullutkaan latva-artisokan kasvatuksesta ennenkuin satuin hankkimaan omat siemenpussit viime keväänä. Minä olen Alanin ihailija, viime vuonna tuli tosi kivoja tv-ohjelmia hänestä.

HUHTIKUUN ALUSSA (4.4.)  TILANNE ARTISOKAN SUHTEEN: Muistaakseni laitoin aika paljon siemeniä kolmella eri kerralla. Nyt hengissä on 6 tainta. Toisaalta vähän säälittävä suoritus, mutta olen vielä toiveikas artisokalla herkuttelun suhteen. Jossain puutarhakirjassa väitettiin parin taimen riittävän yhden perheen tarpeisiin. Ei kyllä sanottu, että onko se siis niin satoisa vai onko sen sato niin surkea, että  jo kahdesta saa tarpeekseen. Näkemieni reseptien mukaan melko työläs laitettava.

IMG_0649

Pariisilaisella torilla huhtikuun lopussa. Ostin yhden latva-artisokan kotiin tuomisiksi, sitä täytyy nyt tutkia ja kokeilla jotain ruokaa siitä. Tuskin tällaiseen satoon yllään omieni kanssa – mutta tavoitteet ovat korkealla.

IMG_0665

Omat artisokat 2,5 kk:n ikäisinä – lehdet alkavat olla oikean näköisiä, vähän ohdaketta muistuttavia.

IMG_0666

Vasemmassa etureunassa tammikuun istutus, Grosse van Laonit onnistuivat parhaiten, niistä on hengissä nyt 4 tainta. Pari muuta satsia joko ei itänyt tai kuolivat myöhemmin. Jäljella GvL:n taimien lisäksi 1 Green Globe ja yksi Violett.

Etualalla yksi Grosse van Laon, vieressä Green Globe ja taustalla risiini.

15.4. Näyttää siltä, että joudun muuttamaan suunnitelmiani tämän blogin suhteen: yksi toisensa jälkeen latva-artisokat kuolevat. Nyt on jäljellä enää neljä tainta, joista kaikkein isoin on nuupahtamassa. Typerä, typerä kasvi… Onneksi kaikki muut istutukset ovat todella hyvässä kunnossa (ainakin tällä hetkellä). Latva-artisokat ovat niin surkean ja masentavan näköisiä, että niistä ei voi laittaa edes valokuvaa. Periaatteeni on, että en halua tähän mitään sellaista, josta tulee paha mieli. Ja nyt minulla on näiden suhteen todella paha mieli – olisinpa pikkulapsi, niin voisin itkeä ja hyvä haltija heltyisi ja toisi uudet upeat, minun itse kasvattamat, artisokan alut.

1.5. tilanne: jäljellä 2 tainta – kaikki muut kuolleet. Typerän, typerä artisokka. Aion viedä nuo kaksi hengissä olevaa huomenna siirtolapuutarhan kasvilavaan. Jospa ne pysyisivät hengissä siellä pakkasessa.

4 thoughts on “Latva-artisokan toivottu taival siemenpussista ruokapöytään”

 1. No nyt minä ymmärrän, miksi minulla niin kovin huonosti kaikkea vihreä kukoistaa: huolimatta ammattitaustasta, minulla ei ole kirjanpitäjän sielua, joten ”kirjaaminen tarkkaan muistiin kasvatusaikataulu ja hoito” -ohjeet ovat minulle mahdottomuus.

  Ihaillen LUIN kuitenkin kaiken – joskin minua ihan pyörrytti jo puolivälissä kaikki se tuseeraaminen…

  Onnea kasvatukseen; olisi mukava tutustua aikaansaannoksiisi 🙂

  Wenla

  • Wenla, suuntaa kesällä tänne – esittelen tosi mielelläni projektini. Suloinen, suloinen on siirtolapuutarhamaailma. Täällähän on golfkenttiä ja kulttuuria – siinäkin olisi aihetta pitkästä aikaa piipahtaa.

 2. Joo. Parempi onni ens kerral. Mulkii käyny tollee..stemppiä

  • Nyt minulla on taas muutama artisokka joissa on kyllä nuppujakin. Mutta kirvat tulivat taas pari viikkoa sitten. Joka vuosi päätän lopettaa tämän latva-artisokkahomman, mutta kuitenkin alkuvuodesta tulee taas pakkomielle niihin 😊👵.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s