Tähän aion laittaa juttua taimipoltteesta: aiemmin olin siinä käsityksessä, että se yksinkertaisesti tulee esim. liian kylmästä mullasta, vedosta, väärästä kastelusta tms. Olin lukenut aiemmin juttuja, joissa sanottiin, että käsittelemällä taimimulta alkajaisiksi uunissa ”paistamalla”, voisi taimipoltteen estää. Ajatus oli minusta aivan naurettava, olin ostanut kunnon taimimultaa – Pirkkaa, tuoretta ja käsittääkseni ihan laadukasta. Nyt olen kuitenkin joutunut luopumaan todella monesta taimesta taimipoltteen takia.

”Tavallisesti juurikas taimettuu normaalisti ja oireet ilmenevät 7-10 vuorokauden kuluttua taimettumisesta.

Taimien varressa näkyy ensin tumma laikku, joka laajenee. Taudin edetessä koko alkeisvarsi ja juuren yläosa tummuu ja muuttuu usein rihmamaiseksi. Tauti voi levitä sirkkalehtien tyviin, jolloin sirkkalehdet tuhoutuvat ja koko taimi voi kuolla. Taudin voimakkuus vaihtelee vuosittain. Viileinä ja kuivina keväinä sitä on vähän, mutta lämpiminä ja sateisina keväinä yleisesti. Korkeat päivälämpötilat ja riittävä kosteus laukaisevat yleensä infektion.” <=tuo on jostain ammattiviljelijöiden sivulta.

Tässä Mari Mörön tekstiä (hänet esiteltiin mm puutarhakirjailijaksi – joten luotan hänen juttuunsa:

”DIAGNOOSI:Kaikki alkoi hyvin. Siemenet itivät joutuisasti, mutta aivan yhtä äkkiä puolet taimista kuukahti.Sirkkalehtivaiheeseen ehtineet kasvien lehdet käpristyivät, kasvu tyrehtyi kokonaan ja lopulta varret katkeilivat.

ENSIAPU:Osa taimista on saanut taimipoltteen. Se on esikasvatettavien taimien yleinen vitsaus, etenkin kurkkuihin ja tomaatteihin se tulee helposti.Taimipoltteen aiheuttaa sienitauti, joka iskee kasvin solukkoon, ja kasvi kuukahtaa nopeasti. Sieni voi piillä kasvualustassa ja toisinaan myös siemenissä.Ammattiviljelijät torjuvat taimipoltetta kemikaalein.Sairastuneita kasveja ei voi pelastaa, joten taimet on hävitettävä. Samasta kylvöerästä voi osa olla täysin terveitä.

Taimitaudin voi välttää huolehtimalla hygieniasta eli puhtaista ruukuista ja laadukkaasta mullasta.Hiekan ripottelu kylvösten päälle saattaa auttaa, samoin tarpeeksi lämpimät kasvuolo. Liika märkyys ja kylmyys edesauttavat taimipoltteen kehittymistä.Ruukkujen ja kylvövälineiden pitäisi aina olla puhtaita. Jos käyttää suuria kylvölaatikoita, sienitauti voi tuhota kaikki taimet yhdellä kertaa.Toisinaan kaupan on ollut taimipoltteen saastuttamia multaeriä. Mullan laatua ostaja ei voi arvioida.Jos kierrättää vanhaa multaa, riski saada tämä ikävä kasvitauti on moninkertainen.Jos haluaa pelata varman päälle, mullan voi desinfioida uunissa: sata astetta ja parinkymmentä minuuttia riittää.Myös muut mullan mukana mahdollisesti tulevat taudit kuolevat steriloinnin myötä samalla.Kasvitauteja on lukuisia, mutta taimipolte iskee vain taimiin. Siksi aloittelijankin on helppo se tunnistaa. ”

Koska viljelykseni ovat nyt menestyneet huonosti – eivät idä tai sitten kuolevat, aion tehdä parhaani jatkoa ajatellen. Aionkin siis tällä viikolla paistaa taimimultani ennenkuin lisään sitä artisokkapurkkeihin tai laitan uusia siemeniä. Koska tarkoitukseni on tämän kevään aikana kokeilla kaikenlaisia juttuja tähän kasvatukseen liittyen, kokeilen myös tuota. Laitan uunikattilaan mullat ja lämmitän uunin 100 asteeseen, ei vaikuta kovin isolta uhraukselta joskin melko huvittavalta jutulta. Siksi kokeilen sitä.

mullanpaisto

Laitoin multapussin loput uunipeltille voipaperin päälle ja pidin uunissa 25 minuuttia 100 asteen lämmössä. Siirsin itäneitä chilipaprikan alkuja tähän käsiteltyyn multaan – toivottavasti nämä alut säästyvät nyt taimipoltteelta.

 

Mainokset