048

Hankin viime kesänä pari lehtikaalin tainta jostain alekorista täyttämään tyhjän näköistä vihannespenkkiä. Ja kyllä täyttivätkin – yksi taimi kasvoi tosi komeaksi. Kiinnostuin siitä hyötyvihanneksena tyttäreni ansiosta: ne harvat kerrat, jolloin hän ilahdutti minua vierailuillaan, päättyivät yleensä lehtikaalin kimppuun. Hän kehui sitä erinomaiseksi syötäväksi ja sanoi ostaneensa sitä usein Stokkalta. Siitä päättelin, että pakko siinä on jotain ideaa olla. Perehdyin siihen loppukesän mittaan, ja on siinä tosi paljon hyviä puolia.

130

Lehtikaalia voi kerätä talvella lumen alta syötäväksi – itse otin marraskuussa viimeiset satsit. Myöhemminkin olisin voinut syödä, jos olisi tullut käytyä mökillä.

Lehtikaalin puolesta:

  • se on todella komea kukkapenkissä ja näyttää kasvavan aivan omia aikojaan ilman mitään huolenpitoa tai harsolla tms suojaamista. Ötökät eivät näyttäneet vaivaavan, kuten kävi kahtena vuonna kokeilemilleni kukkakaalin taimille (siinä kanssa yksi lajike, jonka laitan ”turhakkeiden” listalle).
  • syksyllä, kun muut kasvit jo lakastuvat, paleltuvat tai tulevat muuten säälittävän näköisiksi => lehtikaali sen kun komistuu. Se viihtyy pienessä pakkasessa.
  • lehdet olivat hyvän makuisia esim. paistetuissa/wokatuissa kasviksissa. Tulivat tosi makeiksi ja pysyivät silti rapeina.
  • soveltuu hyvin säilöttäväksi: pakastetaan paloiksi revittynä. Helpoin tapa on odottaa kunnon pakkasta ja käydä sen jälkeen aamulla suoraan kasvista murentamassa lehdet ja laittaa ne  pakkaseen.

Luin jostakin hiljattain ilmestyneestä lehdestä, että ”lehtikaali on kauden 2013 trendivihannes Jenkeissä”. Jostakin toisesta lähteestä taas muistan lukeneeni, että se on terveellisin kaalilajike. Tiedä häntä, mutta ei se ainakaan haitaksi ole.

Kasvatusaikataulu siemenpussin mukaan ”kylvetään toukokuussa avomaalle tai huhtikuussa ruukkuun tai laatikkoon” => siispä minä laitan maaliskuun loppupuolella itämään. Luulen voivani viedä melko aikaisessa vaiheessa taimet ulos kerran se on noin karaistunut. Kokeilen nyt ensimmäistä kertaa kasvattaa tätä kasvia. Mutta tämä jää kyllä pysyvästi minun valikoimaani, niin komea+terveellinen+helppo+monikäyttöinen se on.

Mainokset