165

Siementen hinnoista: Lord Nelsonin pakkaus maksoi 4,30 € kotikaupunkini puutarhamyymälässä. Siemeniä siinä on 7 kpl. Toinen pakkaus maksoi Virossa 0,55 € ja siinä on 21 siementä. Opetus: jos käyt esim. Pärnussa, muista ehdottomasti vierailla siemenkaupoissa. Itse olen jo monena vuonna ostellut sieltä siemeniä – ja hyvin ovat kasvaneet. Paras kauppa tähän tarkoitukseen on Pärnussa mielestäni Vana Turgin yhteydessä oleva putiikki.

Chilistä: innostuin kokeilemaan chiliä ensimmäisen kerran kesällä 2010 ollessani Turun puutarhamessuilla yhden järjestön talkooporukassa. Siellä oli hyvää aikaa kuljeskella muilla osastoilla ja koska chiliyhdistyksellä näytti olevan kova kuhina koko ajan, päättelin, että siinä on pakko olla joku juju. Siis ostin ensimmäiset chilin taimeni. Poikani, joka on kiinnostunut kokkaaja ja kokeilija, on moittinut chilejäni siitä, että ne eivät ole tarpeeksi  vahvoja. Siksi olen kaksi seuraavaa kesää keskittynyt hamstraamaan mahdollisimman tulisten lajikkeiden siemeniä ja kasvattamaan niitä.

Seuraus: satoa on tullut hyvin, mutta se on niin polttavaa, että en osaa käyttää sitä mihinkään. Lisäksi olen monet kerrat päiväkausia ihmetellyt, miten saisin poltteen sormenpäistä ja silmistä pois.

Sinänsä chiliä on mukava kasvattaa: ainakin oma kokemukseni on, että se itää mukavasti, ei kasva liian nopeasti ja satoa tulee pienestäkin puskasta. Lisäksi chili on tomaattiin verrattuna helpompi kerrostalon kevätkasvatuksessa. Se  sopii hyvin pienessä kukkapurkissa hoideltavaksi vaikka useamman kuukauden. Se on tukeva eikä vaadi kovin kummallisia keppejä suojakseen, ei myöskään kasva kovin korkeaksi. Tomaatti esim. kasvaa tosi nopeasti tosi korkeaksi ja lisäksi siinä on tahmeat varret ja lehdet, jotka tarttuvat toisiinsa ja kaikkeen muuhunkin. Niiden siirtely edestakaisin parvekkeelle ja sisälle maaliskuun lopulta toukokuulle on melko turhauttavaa. Chili sen sijaan on siisti, pieni, ryhdikäs kasvi – sitä on helppo käsitellä.

Chilien siementen hankinnasta huomasin yhden ilmiön: joissakin pusseissa on tulisuus ilmoitettu Scovilleina, max on 5 scovillea. Tämä olisi käsittääkseni oikea tapa ilmaista chilin tulisuus. Joissakin pusseissa taas ilmaistiin tulisuus asteikolla 1 – 10. Mielestäni on outoa, että ei voida käyttää samaa asteikkoa. Kyse on siis Suomessa myytävistä siemenpusseista. Joissakin ei sanottu mitään. Eli ei informaatio meillä ole sen kummempaa kuin Virossakaan. Minulle tuo juttu on nyt tullut tärkeäksi, koska olen oppinut kasvattamaan chiliä siemenestä ja tänä kesänä aion jo käyttää kasvattamiani chilejä. Joten yritän välttää scoville5 tai 10 -luokkaa.

27.2. laitoin satsin muhimaan kylppärin lattialle – Moritz, kohta 3 v – auttoi parhaan kykynsä mukaan.

007006

Laitoimme koiran kanssa 3 lajiketta, kaikkia 2 siementä/purkki ja 3 purkkia kutakin:

Padron: ”Espanjalaistyylinen, vihreänä mieto  tapas chili. Sopii kerättäväksi pieninä ja vihreinä, jolloin eivät vielä kovin tulisia. Sopii kypsennettäväksi öljyssä ja käytettäväsi wokeissa.” – varsinaisesti ei tulisuusasteesta puhuta mitään pakkauksessa, joka on Suomesta ostettu Hortus-pakkaus. Hyi Hortus, epätäydellinen info.

Piment d’Espelette: ”Scoville 2/5. Erinomainen ulkokasvatukseen. Viihtyy ruukussa terassilla tai kasvihuoneessa” (en aio laittaa näitä ollenkaan pieneen kasvihuoneeseeni tänä kesänä – keräävät kirvoja yms. Kaikki chilit saavat pärjätä tänä kesänä ulkona seinänvierustoilla.). ”Hyvin C-vitamiinipitoisia, voidaan pakastaa tai käyttää tuoreena. Lisää hyvinvointia” (?).

De Cayenne: ”Kibepipra sort. Viljad koonuselised, terava otsaga, maitselt kibedad. Viljavärvus roheline-punane, kaal 25-30g. Uhel taimel 20 – 25 kauna. Kasutatakse toidu lisandina.” <=???? mielenkiintoista nähdä, mitä nuo tarkoittavat. Loppukesästä ehkä selviää, kun satoa alkaa tulla.

028

Todella huonosti onnistuu tämä satsi: kalleimmat siemenet eivät ole itäneet ollenkaan, Padron (keskellä) 3 tainta itänyt ja Caynnesta tulee yksi tai kaksi tainta. Laitoin uuden satsin turvemultaan, jota työtoveri oli käyttänyt hyvällä menestyksellä.

002

Tässä chilipaprikayritykseni 1. versio. Onneksi aiemmin laitetut moniväriset kummajaiset näyttävät voivan hyvin – mustissa purkeissa.  Kolme speciaalilajiketta ovat melko huonossa kunnossa. Keskimmäinen ehkä pärjää, mutta muut aika säälittäviä. Olen laittanut uuden satsin tuota oikeanpuoleista, mutta ei ainakaan vielä näy mitään elonmerkkejä. Kumma juttu, kahtena aiempana kesänä olen onnistunut chilin kanssa todella hyvin.

IMG_0625

Razzamataz kukoistaa hienosti. Muutkin ovat hengissä ja hyvässä kasvussa. Hankin Ikean minikasvihuoneen ja laitoin chilit sinne. Kivan näköinen ja näyttäisi olevan myös hyvä kasvatuspaikka.

 

IMG_0667

 Chilit kukoistavat: isoimmat taimet on istutettu 26.2. ja toinen satsi 7.3. Korkeat taimet ovat ekasatsin Padronia. Razzamatazz, jonka taisin laittaa jo pari viikkoa aiemmin, on parhaan näköinen => roteva ja pystyssä pysyvä. Piment d’Esplette (tai siihen suuntaan) on onnistunut kaikkein huonoimmin. Sen siemenet olivat törkeän hintaisia. Cayenne on myös hyvässä kasvussa. Se taitaa olla melko hankala ruokapuolella, liian väkevät chilit ovat ainakin minulle osoittautuneet ongelmaksi. Olen noviisi näissä chilin syöntiasioissa, vaikka kasvatankin niitä jo kolmatta vuotta.

IMG_0668

4.4. taimia on hengissä 10 kpl ja lisäksi yksi vähän vaiheessa, joko lähtee kasvattamaan lehtiä tai roskikseen.

IMG_0679

Mainokset